SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Vad är truppgymnastik
Truppgymnastik är en lagsport som sammanfattas för många med glädje, gemenskap, utveckling och kompetens. 

Truppgymnastik har ett brett utbud på både tävling och träningsnivå. 


Inom sporten arrangeras en mängd olika trupptävlingar med många deltagande föreningar från hela landet. Antalet aktiva föreningar har ökat markant på de olika stegarna de senaste åren. 

För att varje lag ska kunna hitta tävlingar som passar truppens gymnastiska nivå så finns det idag tre stegar att välja mellan på riksnivå, RT-/RM-/SM-stegen. Utöver dessa så arrangeras mängder med olika föreningstävlingar runt om i hela landet. 

 

I trupp tävlar gymnasterna i tre olika grenar: fristående, tumbling och trampett.


  • Fristående – En dans utförs till en musik som ska återspegla de valda rörelserna som utförs. Inom grenen finns det en del obligatoriska moment och formationer som ska inkluderas också. Grenen kräver god utstrålning och teknik från gymnasterna, och en god koreografi från ledarna. 

  • Matta – Olika serier uppbyggt på volter eller akrobatiska moment som utförs på långmatta eller tumbling. Grenen genomförs på tre varv och ska alltid vara i ström. I grenen är det krav på att det ska finnas ett så kallat likavarv, ett framåt varv och ett bakåt varv. Likavarvet är det första varvet som genomförs och innebär att alla gymnaster gör samma övning. Bak/framåt varvet innebär att volternas riktning ska ske åt ett visst håll. 

  • Hopp – Precis som på matta så genomförs här tre varv, varav ett skall vara likavarvet. Det finns även krav på att minst ett varv ska utföras på bord / plint. Beroende på vilken stege gymnasterna tävlar på så finns det ett krav på en viss volt också. 
Nyheter från föreningen
Huddinge GF, 31/03 15:24 
Huddinge GF, 19/02 08:37 
Huddinge GF, 11/02 12:50 
Huddinge GF, 02/02 09:01 
 
Våra Sponsorer