SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Vad är truppgymnastik?

Truppgymnastik är en lagsport som består av tre grenar: fristående, tumbling och trampett. Truppgymnastik har ett brett utbud på både tävling och träningsnivå. 

 

Inom sporten arrangeras en mängd olika trupptävlingar med många deltagande föreningar, ibland från hela landet. Det går att tävla på Föreningsnivå, Regionnivå eller Riksnivå.

 

  • Fristående
    Dans utförs till musik som ska återspegla de valda rörelserna som utförs. Inom grenen finns det en del obligatoriska moment och formationer som ska inkluderas. 

  • Tumbling
    Ihopsatta varv sammansatta av olika övningar och volter. Grenen utförs på tumblinggolv eller våd. Oftast tävlar man på 2-3 varv varav det första varvet ofta ska vara ett "likavarv" där alla gymnatser som deltar i laget ska göra lika. Varven ska varieras att utföras både framåt och bakåt. 

  • Hopp
    Utförs på trampett med landning i tjockmatta. När man tävlar ska ett av varven utföras med en plint eller en pegasus mellan trampett och landningsmatta. På vissa nivåer används även satsbräda och plint. Oftast tävlar man på 2-3 varv varav det första varvet ofta ska vara ett "likavarv" där alla gymnaster som deltar i laget ska göra lika. 
 
Våra Sponsorer